Chalú house recycling. CABA, Argentina (2007) ,

The so-called “sausages houses” constituted at the beginning of the 20th century, one of the most systematized typologies in the city of Buenos Aires. Built in very narrow and deep urban plots, they were organized by means of a single corridor that communicated with all the units that at that time rented myriad of European immigrants. It was precisely its longitudinal and repetitive structure which gave rise to its name. The Chalú family understood that recovering one of these units would give them the opportunity to live in a house in direct contact with the ground in the center of the city. From the original construction it was possible to reuse its “L” organization in relation to the courtyard, its foundations and the enclosing and loading walls that formed a continuous double height space. The program needs required the construction of mezzanine only interrupted by the staircase that connects the common areas with the rooms. The willingness to introduce indirect light in the patio brought a second recycling, associated this time with a coating technique forgotten for decades: the quartz plaster. Its updating consisted of shredding transparent glass bottles in situ, fixing them on a white cement base and polishing their edges. Thus, a surface finish capable of emulating the organic dimension of the glass was obtained, promoting the appearance of irregular flashes that appear and disappear always in a different way.

Year: 2007.
Architects: Sebastián Adamo, Marcelo Faiden.
Collaborators: Julián Mastroleo, Paula Müller, Luciana Baiocco.
Client: Diego Chalú.
Location: Av.Scalabrini Ortiz 854. Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina.
Construction: adamo-faiden administración de obra.
Photographs: Francisco Berreteaga, adamo-faiden.

all rights reserved